Skip to content

Start jouw kind met rijles? 10 tips voor ouders van onze leerlingen

Lees je dit als bezorgde vader of moeder van een beginnende rijlesleerling? Als ouder is het normaal dat je je zorgen maakt over je kind dat voor het eerst rijlessen gaat volgen. Het is een grote stap in hun leven en je wilt er zeker van zijn dat ze veilig zijn. Kies samen een rijschool die bij je kind past. Er zijn veel verschillende rijscholen, dus neem de tijd om ze te vergelijken.

Hier zijn een paar dingen die je nu al kunt doen om je kind te helpen veilig te rijden. Door deze dingen bewust te blijven doen, kun je je kind helpen om een veilige en verantwoorde bestuurder te worden.

 1. Praat met ze over de gevaren van het autorijden. Leer ze over de risico’s van afleiding, overdreven snelheid en alcohol- en drugsgebruik.
 1. Moedig ze aan om een rijschool te kiezen die een goede reputatie heeft. Zorg ervoor dat je weet wanneer instructeurs gediplomeerd en ervaren zijn. Bij het CBR kun je de slagingspercentages per rijschool vinden. Rijschool Caland viert dit jaar ons 20-jarig jubileum! In Amsterdam staan we bekend om onze betrokken instructeurs en de succesvolle rijlesmethode. 
 1. Ga mee met je kind op de eerste paar rijlessen. Zo kun je zien hoe ze het doen en zelf ook vragen stellen aan de instructeur.
 1. Wees geduldig en begripvol. Leren autorijden kost tijd en moeite. Je kind zal fouten maken, maar dat is normaal.
 1. Moedig ze aan om te blijven oefenen. Hoe meer ze oefenen, hoe beter ze zullen worden.
 1. Stel duidelijke regels en verwachtingen. Laat je kind weten wat je van hen verwacht als ze aan het rijden zijn.
 1. Wees een goed rolmodel. Kinderen leren door te kijken naar hun ouders. Als je wilt dat ze veilige bestuurders worden, zorg er dan voor dat je zelf veilig rijdt. 
 1. Praat met ze over hun ervaringen. Vraag je kind hoe het gaat met hun rijlessen en luister naar hun zorgen. Wees ondersteunend en begripvol. Je kind kan zich soms teleurgesteld en gefrustreerd voelen. Wees er voor ze en laat ze weten dat je trots op ze bent, ongeacht hun tempo.
 1. Wees er voor ze. Het leren autorijden kan stressvol zijn voor jong volwassenen. Wees er voor ze om ze te ondersteunen en te motiveren. Besef dat jij een bepalende positieve invloed kunt hebben op de rijveiligheid van je kind. 
 1. Het kan moeilijk zijn om te zien dat je kind gezakt is voor het rijexamen. Het is belangrijk om te onthouden dat slagen voor je rijexamen niet altijd de eerste keer lukt. Hier zijn een paar tips voor bezorgde ouders om hun kinderen met rijles te motiveren nadat ze gezakt zijn voor hun eerste rijexamen:
  • Help ze te begrijpen waar ze fouten hebben gemaakt. Bespreek het examen met je kind en help ze te begrijpen waar ze fouten hebben gemaakt. Dit zal ze helpen om te leren van hun fouten en zich beter voor te bereiden op het volgende examen.
  • Moedig ze aan om door te gaan met oefenen. Hoe meer ze oefenen, hoe beter ze zullen worden. Bied aan om ze te helpen met oefenen, bijvoorbeeld door ze mee te nemen op een ritje of door ze te laten oefenen in een simulator.
  • Geef ze de tijd die ze nodig hebben. Het kan even duren voordat je kind weer klaar is om het examen te doen. Geef ze de tijd die ze nodig hebben en moedig ze aan om niet op te geven.

Door deze tips te volgen, kun je je kind helpen om zich beter voor te bereiden op het rijexamen en om uiteindelijk te slagen. Zodat jij straks trots bij je eigen kind in de auto stapt!

Meer weten? Hier lees je alle uitgebreide proefles voorwaarden en overige informatie in onze FAQ / Veelgestelde Vragen & Antwoorden.

×

Proefles aanvragen

Na ontvangst van je aanvraag nemen we binnen één werkdag contact met je op om samen een datum te plannen en al je vragen te beantwoorden.