Skip to content

Starten met scooter rijden? 12 dingen die je moet weten

Als je wilt leren scooter rijden, is het belangrijk om een goede rijschool te kiezen. Rijschool Caland is al 20 jaar een van de beste rijscholen in Amsterdam. Wij bieden scooterrijlessen aan voor alle leeftijden en niveaus. Onze instructeurs zijn ervaren en gediplomeerd, en leren je alles wat je moet weten om veilig en verantwoord te rijden. 

Wil jij je scooterrijbewijs halen in een korte tijd? Bij ons krijg je de kans om te oefenen in een veilige omgeving. Je bent altijd verzekerd van een goede service door onze Helpdesk. 

Als je meer wilt weten over scooterrijlessen bij Rijschool Caland, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Hier zijn alvast een paar belangrijke dingen om te weten voor startende bromfiets rijders:

 1. Wees je bewust van je omgeving. Bromfietsen zijn kwetsbaarder dan auto’s, dus het is belangrijk om je bewust te zijn van je omgeving en op te letten voor andere weggebruikers. Als je iets niet begrijpt, aarzel dan niet om de instructeur om uitleg te vragen. Het is belangrijk dat je alles goed begrijpt, zodat je veilig en verantwoord kunt rijden.
 1. Rij nooit te hard. De maximumsnelheid voor bromfietsen is 45 km/u. Rij dus niet te hard, want dit vergroot de kans op ongelukken.
 1. Rij liever niet in de regen. Bromfietsen zijn gladder in de regen, dus het is belangrijk om extra voorzichtig te rijden als het regent.
 1. Draag je helm en comfortabele kleding. Een helm is verplicht voor bromfietsers, en het is de belangrijkste manier om je hoofd te beschermen bij een ongeluk. Je zult veel bewegen tijdens je scooterrijles, dus vermijd kleding die strak zit of die je belemmert bij het bewegen.
 1. Zorg voor een goede bandenspanning. Goede bandenspanning geeft een betere grip op de weg en vermindert de kans op ongelukken. Laat je scooter verder regelmatig onderhouden. Dit zorgt ervoor dat je scooter veilig en betrouwbaar is.
 1. Oefen in een veilige omgeving. Voordat je de weg op gaat, is het belangrijk om te oefenen in een veilige omgeving, zoals een afgesloten terrein of een rustige straat.
 1. Wees geduldig en geef niet op. Leren bromfiets rijden kost tijd en moeite, maar het is zeker de moeite waard.
 1. Zorg ervoor dat je je identiteitsbewijs bij je hebt. Laat je mobiele telefoon in je zak of tas en zet hem sowieso op stil.
 1. Parkeer je scooter op een veilige plek. Vermijd het parkeren in donkere of afgelegen plekken.
 1. Neem geen passagiers mee als je nog niet genoeg ervaring hebt.
 1. Gebruik geen alcohol of drugs voordat je gaat rijden.
 1. Kom op tijd. Het is belangrijk om altijd op tijd te zijn voor je scooterrijles. Zo laat je zien dat je serieus bent en dat je de instructeur respecteert.

Geniet ervan! Je eerste scooter rijles is een spannende ervaring. Probeer er van te genieten en leer zoveel mogelijk. Door deze 12 tips te volgen, help je jezelf veilig en verantwoord op de scooter te rijden. Moet je nog bromfiets examen doen? Laat zien wat je allemaal al weet om gegarandeerd te slagen. Zodat jij straks trots op je (eerste) eigen scooter stapt!

Meer weten? Hier lees je alle uitgebreide proefles voorwaarden en overige informatie in onze FAQ / Veelgestelde Vragen & Antwoorden.

×

Proefles aanvragen

Na ontvangst van je aanvraag nemen we binnen één werkdag contact met je op om samen een datum te plannen en al je vragen te beantwoorden.