Skip to content

Jouw eerste proef rijles? 5 tips voor je instapt

Wat leuk dat je komt rijden bij Rijschool Caland! Je bent ingepland voor je eerste proefles of hebt daarnet een aanvraag ingediend bij onze Helpdesk. 

Jouw eerste proefles autorijden is een spannende gebeurtenis. Je bent eindelijk een stap dichter bij je rijbewijs! Maar wat kun je verwachten van je eerste les? En hoe kun je je goed voorbereiden? 

Hieronder volgen 5 nuttige tips om je goed voor te bereiden. Zo stap je ontspannen in onze lesauto en benut je optimaal de tijd met jouw instructeur.

Tip 1 Neem deze tips serieus

. Écht.

Je zult veel bewegen tijdens je proefles, dus zorg ervoor dat je comfortabele kleding draagt. Vermijd kleding die strak zit of die je belemmert bij het bewegen. Neem ook een fles water mee, zodat je de hele proefles goed gehydrateerd blijft. Laat je mobiele telefoon vooral in je tas of jas. En zet hem op stil voordat je de lesauto instapt. Het komende lesuur focus je maar op één ding en dat is het stuur in je handen. 

Tip 2  Weet wat je kunt verwachten.

Wees op tijd. Het is belangrijk om op tijd te komen voor je proefles. Zo laat je zien dat je serieus bent en dat je de instructeur respecteert. Time management en gevoel voor timing is een belangrijke vaardigheid in het verkeer. Zorg ervoor dat je ook je identiteitsbewijs bij je hebt. Wanneer onze instructeur of de verkeerssituatie daarom vraagt, dan is het belangrijk om jezelf te kunnen legitimeren. 

Tip 3  Oefen online.

Er is heel veel informatie online over rijles voor beginners. Bekijk de bronnen die bij je passen en doe vooraf wat online testjes. Nog geen theorie-examen gedaan? Dan is het extra belangrijk om al eens een oefenexamen te maken online. Als je tijdens jouw proefles iets niet begrijpt, aarzel dan niet om de instructeur om uitleg te vragen. Het is belangrijk dat je alles goed begrijpt, zodat je veilig en verantwoord kunt rijden.

Tip 4  Een goede nachtrust en ontspannen houding.

De eerste proefles vraagt best veel energie. Je aandacht is nodig op een nieuwe manier, want er gebeurt van alles om je heen. Tegelijk krijg je aanwijzingen van je persoonlijke instructeur, die ook meteen toegepast moeten worden. Geen wonder dat nieuwe leerlingen vaak de lesauto uitstappen met het gevoel alsof ze net uit een rollercoaster komen! 

Geef jezelf een voorsprong en ga op tijd naar bed. Uitgerust starten helpt je bij een ontspannen houding in de lesauto. 

Tip 5  Probeer het verkeer niet te verslaanEn bovenal willen we je het volgende aanraden: Wees geduldig met jezelf. Je bent pas net begonnen met autorijden, dus het is niet erg als je nog niet alles perfect kunt. Haastige spoed is nergens voor nodig. Sterker nog, een goede chauffeur weet dat iedere situatie om een gepast tempo vraagt. 

Geniet ervan. Je eerste proefles autorijden is natuurlijk ook gewoon een mijlpaal. Probeer er van te genieten en leer zoveel mogelijk. Veel succes met je eerste proefles autorijden!

Meer weten? Hier lees je alle uitgebreide proefles voorwaarden en overige informatie in onze FAQ / Veelgestelde Vragen & Antwoorden.

×

Proefles aanvragen

Na ontvangst van je aanvraag nemen we binnen één werkdag contact met je op om samen een datum te plannen en al je vragen te beantwoorden.