Skip to content

Jouw eerste proef motorrijles? 5 tips voor je opstapt

Wat leuk dat je komt motorrijden bij Rijschool Caland! Je bent ingepland voor je eerste proefles of hebt daarnet een aanvraag ingediend bij onze Helpdesk. 

Jouw eerste proefles motor is een spannende gebeurtenis. Je bent eindelijk een stap dichter bij je rijbewijs! Maar wat kun je verwachten van je eerste les? En hoe kun je je goed voorbereiden? 

Hieronder volgen 5 nuttige tips om je goed voor te bereiden. Zo stap je ontspannen op onze lesmotor en benut je optimaal de tijd met jouw instructeur.

Tip 1 Neem deze tips serieus

. Écht.

Je zult veel bewegen tijdens je proefles, dus zorg ervoor dat je comfortabele kleding draagt. Vermijd kleding die strak zit of die je belemmert bij het bewegen. Drink van tevoren ook genoeg water, zodat je de hele proefles goed gehydrateerd blijft. Laat je mobiele telefoon vooral in je tas of jas. En zet hem op stil voordat je op de lesmotor stapt. Het komende lesuur focus je maar op één ding en dat is het stuur in je handen. 

Tip 2  Weet wat je kunt verwachten.

  • Het is belangrijk om op tijd te komen voor je proefles. Zo laat je zien dat je serieus bent en dat je de instructeur respecteert. Time management en gevoel voor timing is een belangrijke vaardigheid in het verkeer. 
  • Zorg ervoor dat je ook je identiteitsbewijs bij je hebt. Wanneer onze instructeur of de verkeerssituatie daarom vraagt, dan is het belangrijk om jezelf te kunnen legitimeren. 
  • De proefles motorrijden zal meestal plaatsvinden op een afgesloten terrein. Hierdoor kun je rustig oefenen zonder dat je last hebt van het verkeer.
  • Tijdens je proefles motorrijden zal je instructeur je kennis laten maken met de motorfiets en je leren hoe je deze moet bedienen. 
  • Je leert hoe je op de motorfiets moet zitten, hoe je de motorfiets moet starten, hoe je moet sturen, hoe je moet remmen en hoe je moet schakelen. 
  • Je zult ook leren hoe je je veilig kunt bewegen in het verkeer.
  • Aan het einde van de proefles zal je instructeur je een beoordeling geven. Op basis hiervan kun je beslissen of je verder wilt gaan met motorrijlessen.

Tip 3  Oefen online.

Er is heel veel informatie online over motorrijles voor beginners. Bekijk de bronnen die bij je passen en doe vooraf wat online testjes. Nog geen theorie-examen gedaan? Dan is het extra belangrijk om al eens een oefenexamen te maken online. Als je tijdens jouw proefles iets niet begrijpt, aarzel dan niet om de instructeur om uitleg te vragen. Het is belangrijk dat je alles goed begrijpt, zodat je veilig en verantwoord kunt motorrijden.

Tip 4  Een goede nachtrust en ontspannen houding.

De eerste proefles vraagt best veel energie. Je aandacht is nodig op een nieuwe manier, want er gebeurt van alles om je heen. Tegelijk krijg je aanwijzingen van je persoonlijke instructeur, die ook meteen toegepast moeten worden. Geen wonder dat nieuwe leerlingen vaak van de lesmotor afstappen met het gevoel alsof ze net uit een rollercoaster komen! 

Geef jezelf een voorsprong en ga op tijd naar bed. Uitgerust starten helpt je bij een ontspannen houding op de motor. 

Tip 5  Probeer het verkeer niet te verslaanEn bovenal willen we je de volgende mindset aanraden: Wees geduldig met jezelf. Je bent pas net begonnen met motorrijden, dus het is niet erg als je nog niet alles perfect kunt. Haastige spoed is nergens voor nodig. Sterker nog, een goede motorrijder weet dat iedere situatie om een gepast tempo vraagt. 

Geniet ervan. Je eerste proefles motor is natuurlijk ook gewoon een mijlpaal. Probeer er van te genieten en leer zoveel mogelijk. Veel succes op de lesmotor!

Meer weten? Hier lees je alle uitgebreide proefles voorwaarden en overige informatie in onze FAQ / Veelgestelde Vragen & Antwoorden.

×

Proefles aanvragen

Na ontvangst van je aanvraag nemen we binnen één werkdag contact met je op om samen een datum te plannen en al je vragen te beantwoorden.